Stinky besmet met kattenaids/FIV

Gepubliceerd: 09 apr 2014

Deze verwilderde kater hebben wij gevangen in Heeze. We hebben hem maar even de naam Stinky gegeven, omdat hij zo enorm naar ongecastreerde kater stinkt. Helaas geen goed dierenarts nieuws voor grote schuwe Stinky. Hij blijkt besmet met FIV (kattenaids). We waren er al bang voor. Als je er eenmaal een paar gezien hebt, herken je ze gewoon. Ze zijn groot, fors en gehavend. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is een gevoel. En dit gevoel klopte dit keer ook weer. Vooral via vecht- en bijtwonden worden katten geïnfecteerd met kattenaids. Omdat ongecastreerde katers veel vaker vechten is het percentage geïnfecteerde katers tweemaal zo groot als geïnfecteerde poezen.

Gelukkig testen we alle katten op deze ziekte tijdens castratie/sterilisatie en kunnen we zo de besmette katten eruit pikken zodat het probleem niet nog groter wordt. Uiteraard kan kattenaids besmettelijk zijn voor andere katten en daarom kunnen we een kater zoals Stinky dan ook niet terugplaatsen. Los daarvan vergt een dergelijke ziekte goede verzorging. Kattenaids is helaas niet te genezen. De eventuele behandeling bestaat uit het onderdrukken van infecties met antibiotica en goede voeding.

Bij permanente opvang Stichting Dierenthuis in Almere is een speciale afdeling voor aidskatten. Uiteraard hebben wij direct een aanvraag voor hem gedaan en hij is gelukkig van harte welkom! Stinky is dan ook niet de eerste kat die wij daar naartoe brengen. Hier mag hij zijn wie hij is en krijgt hij alle veilige vrijheid die hij maar wil. Een ideale plek voor verwilderde katten die niet buiten naar hun vertrouwde plek terug kunnen. Samen met andere aidskatten leeft hij in een waar paradijsje waar goed op hen gelet wordt. Een met FIV besmette kat, kan nog prima jaren leven, mits de omstandigheden goed zijn en het dier in de gaten gehouden wordt. Stinky is bij onze dierenarts helemaal klaar gemaakt voor zijn nieuwe plek.

Stinky heeft bij Dierenthuis de naam Bolle gekregen, het is een flinke jongen dus dat past prima bij hem! Bedankt weer Dierenthuis!

[facebook_like_button]

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *