Noodkreet uit Oirschot

Gepubliceerd: 10 aug 2014

In Oirschot heeft een man gewoond die al jaren zwerfkatten uit de buurt te eten gaf in zijn tuin. Deze tuin is een immens groot terrein en de meneer woonde in een oude vervallen boerderij. Als je op het terrein rondloopt lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Alles is dicht gegroeid en de tuin ligt vol spullen uit de jaren 40. Als je niet uitkijkt zak je weg in een dichtgegroeide kelder, of vallen er brokstukken van vervallen schuurtjes op de grond. Zo’n vier maanden geleden is deze man op hoog bejaarde leeftijd overleden. Een mevrouw die de man al jaren kwam helpen via haar werk voor de thuiszorg heeft zich het lot van de katten aangetrokken omdat er niemand in de omgeving kon helpen. De familie van deze man is namelijk ook allemaal hoogbejaard en kinderen heeft hij niet. De mevrouw van de thuiszorg is in haar eigen tijd begonnen met het voeren van deze katten omdat ze steeds magerder werden nadat de man overleed. De katten zijn ziek en ernstig ondervoed. De mevrouw heeft meerdere keren naar de dierenambulance en de dierenbescherming in Eindhoven gebeld met een noodkreet voor de dieren. De enige reactie die er kwam was dat de gemeente Oirschot dit maar moest oplossen. Vervolgens is er contact gezocht met de gemeente, maar die gaven weer aan de dierenambulance te bellen omdat die immers ingehuurd worden om zwerfdieren in nood te helpen. Zo werden ze steeds van het kastje naar de muur gestuurd.

De katten werden zieker en zieker, op een gegeven moment liep het bloed uit de neus van een van de katten en was hij zo mager dat het sterven hem nabij stond. Weer heeft de vrouw en ook haar dochter, om hulp gevraagd en weer kwam er niemand helpen. De kat is uiteindelijk overleden en waarschijnlijk was dit niet de eerste die dit lot onderging. Toen ze nergens hulp kregen en inmiddels stad en land hadden afgebeld, zijn ze gestopt met het voeren van de zwerfkatten in de hoop dat deze verder zouden trekken naar een beter gebied. Ze konden daar niet eeuwig blijven voeren, want het huis van de overleden meneer wordt binnenkort verkocht en waarschijnlijk wordt dan alles platgegooid gezien de vooroorlogse staat van alles op het terrein. Maar de katten waren niet anders gewend en gingen nergens heen, toen ze nog zieker en magerder worden zijn de mensen ze weer dagelijks gaan voeren. Dat konden ze niet aanzien!

De mevrouw van de thuiszorg heeft inmiddels bijna een half jaar voor deze katten gezorgd en in dat half jaar is meerdere keren de dierenambulance en de gemeente benaderd. Beide zonder resultaat. De dochter van deze mevrouw heeft onze stichting onlangs benaderd voor hulp. Ze vertelde ons dat er ook een klein kittentje bij gekomen was en ook deze werd niet gevangen door de dierenambulance. Ik ben vanmiddag naar deze plek toegegaan om te kijken of ik hulp kon gaan bieden namens Stichting Kattekop.

Aangekomen bij de woning wist ik niet wat mij overkwam. We hebben inmiddels al zoveel zwerfkatten van de straat geholpen, maar dit heb ik nog nooit gezien. Deze katten zijn er zo slecht aan toe, ze zijn verschrikkelijk ziek, broodmager en zijn zo verkouden dat ze rochelen als ze ademen. De vliegen gaan er steeds op zitten en het sterven lijkt nabij. Dit moet toch niet kunnen in Nederland. Ondanks mijn ervaring met zeer schrijnende situaties was ik helemaal in shock. Ik heb gewoon even een potje staan huilen in mijn eentje, op het grote verlaten terrein. Ik heb de uitgehongerde katten veel eten gegeven en ben uren aan het zoeken geweest naar het kleine kitten dat er zou moeten rondlopen. Eindelijk had ik hem gevonden en hem snel kunnen vangen.

Eenmaal thuis aangekomen zag ik dat het kitten er ook erg slecht aan toe is. Zijn vacht zit namelijk vol vliegeneitjes en maden die als ik een paar dagen later was geweest, het einde van dit beestje hadden betekend. Dit voorspelt niet veel goeds voor de katten die nog rondlopen bij de woning. Die lijken er zelfs nog erger aan toe te zijn. Ik heb direct naar Stichting Kittenopvang Miauw gebeld voor hulp en advies voor het kleine zieke diertje. Ze zijn hem meteen komen ophalen en hebben hem in overleg met dierenarts helemaal gewassen en behandeld. Het ongedierte sprong alle kanten op.

Er moest een oplossing komen voor de andere katten daar. Ik heb hulp gevraagd aan Stichting Dierenthuis Almere, permanente opvang voor o.a. zwerfkatten. Na het verhaal uitgelegd te hebben kreeg ik groen licht, ik mocht de katten gaan vangen en direct doorbrengen naar Dierenthuis. Diezelfde avond zijn we weer gaan vangen op die plek en zijn we ’s nachts naar Almere gereden om de katten veilig onder te brengen. Ze zijn er echt heel erg slecht aan toe. Ze zijn te zwak voor narcose op dit moment en moeten eerst aansterken.

We hopen dat alle katten die we hebben kunnen vangen er helemaal bovenop gaan komen. Mocht het niet lukken om ze beter te maken, is hen in ieder geval een verdere lijdensweg bespaard gebleven.

Donaties mogen gestort worden op : ING IBAN: NL03 INGB 0006 0342 39 t.n.v.Stichting Kattekop.

Dit is het kitten dat wij in Oirschot hebben gevangen. Zoals je ziet zitten de vliegeneitjes en maden al in zijn vacht. Na meerdere wasbeurten is het gelukt om hem helemaal schoon te krijgen.

Dit is het kitten dat wij in Oirschot hebben gevangen. Zoals je ziet zitten de vliegeneitjes en maden al in zijn vacht. Na meerdere wasbeurten is het gelukt om hem helemaal schoon te krijgen.

 

[facebook_like_button]

Reacties

Door: Will vd Goor

Datum: 27 sep 2020

Wat zijn jullie kanjers,deze lieve kittens te redden van de dood,wij hebben 6 weken geleden een kater af moeten geven omdat hij was gepakt door een gevechtshond bij ons achter het huis in de gang,de eigenaar zei dat het zijn hond niet was maar getuigen hebben het gezien en die hond heeft ook meerdere katten en honden doodgebeten,dus aangifte doen,en gewonnen bij de gemeente,muilkorf plicht en aanlijn plicht,maar om een verhaal kort te houden pracht werk wat jullie doen,dank je wel.

Door: sonja

Datum: 06 jun 2016

Met tranen in mijn ogen lees ik dit verhaal. Ik kom zelf uit Oirschot en had er geen idee van dat dit soort situaties in Nederland nog voorkomen. Ik heb enorm veel bewondering voor de lieve moeder en dochter die het voeren hebben overgenomen en enorm veel bewondering voor degene van stichting kattekop die zich het lot van de katten wel heeft aangetrokken en dierenthuis Almere! Zo ver weg en hier in Brabant doen ze niets???? Ik snap dat een grote hoeveelheid katten niet eenvoudig is om te plaatsten en wellicht de angst voor besmetting. Daarom fijn dat dierenthuis wel iets kon betekenen!!! Wat een triest verhaal….

Door: Marijke van de Wijdeven

Datum: 12 jan 2015

Geweldig wat jullie doen. Ik ben het poezenvrouwtje uit Oirschot en ook ik heb veel steun gekregen van Dierenthuis Almere.
Ben op alle fronten bezig om de Dierenbescherming te ontmaskeren. Ze barsten van het geld en men doet niets meer aan de zwerfkatten overpopulatie.
Gewoon schandalig.
Ik hoop dat er eindelijk iemand opstaat van belang die naar mij zal luisteren.

Door: Lilian

Datum: 23 okt 2014

Bekend verhaal ook ik heb zwerfkatten in de tuin, worden door ons goed verzorgt en hebben ook twee hokken. Diverse keren naar gemeente Bergeijk gebeld voor hulp, deze verwijzen me weer door naar dierenambulance, deze verwijzen weer terug omdat er nog geen overeenkomst is tussen gemeente en dierenambulance/dierenasiel eindhoven over de kosten. Heb nu zelf al een katje laten helpen en deze heb ik onder kunnen brengen bij dierenthuis in Almere , dit omdat ze ook een gebroken pootje heeft gehad. Ga binnen kort maar weer bellen of ik dit jaar nog antwoord krijg. Want is weer zozeer voorjaar en dan gaan de nestjes weer komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *